ESPbot-constructie krijgt vorm

De constructie van de ESP-bot begint ondertussen zodanig vorm te krijgen dat er aan de functionele kant gedacht kan worden!

Uiteindelijk ben ik gegaan voor 2 micro-processors: een ESP8266 en een Arduino Pro Mini. Uiteraard probeer ik de taken van beiden mooi gescheiden en duidelijk omschrijfbaar te houden. Vandaar deze poging:

De ESP zorgt voor het verzamelen en aanreiken van data en het opvolgen van user input. Algemeen gezien zijn dit dus input-taken uit de omgeving. De ESP moet zelf geen data opvragen bij webapps, maar krijgt alles via MQTT messages. Qua knoppen zijn er 2 pushbuttons en 1 potentiometer voorzien.

De Arduino verzorgt de output. Hiervoor heeft hij:

  • 5 NeoPixels: 2 in de ogen, die vooral gebruikt worden als data-displays (bvb., is het nog geen tijd om te gaan lopen?), en 3 in zijn rechterarm, die waarschijnlijk vooral voor grafische effecten gebruikt gaan worden.
  • Een TFT-display als “tekstballon”, om context te geven aan het data-display, of andere onnozeliteiten.
  • Een buzzer.

Communicatie tussen de twee gebeurt via I2C. Berichten bestaan, net zoals de MQTT messages, uit een topic en een payload. Topics kunnen webapps zijn (zoals runmonitor), of rechtstreekse commands van de ESP naar de Arduino toe (CMDNEO of CMDSCR) op basis van de user input.

De ESP moet dus niets weten van de staat van de output: hij vuurt input-events (data of knoppen) af naar de Arduino, die (in geval van data) de gegevens opslaat, of reageert op de input-events. De Arduino kent dus niets van MQTT.

Te doen: code opkuisen! Momenteel lag de focus vooral op het doen werken van de verschillende onderdelen, maar om geavanceerde functionaliteit toe te kunnen voegen zal het makkelijker zijn om verschillende dingen in aparte klassen onder te brengen.

Daarnaast: Adafruit heeft aangekondigd om in hun display-libraries verschillende fonts nu te voorzien. Moet eens bekeken worden!

En ook nog: de webapps moeten aangepast worden zodat er korte tekst of kleur-informatie opgevraagd kan worden.

Advertisements
ESPbot-constructie krijgt vorm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s